Tuinverlichting aanleggen






Of lees verder over Tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting aanleggenMet mooie tuinverlichting kun je ’s avonds langer in je tuin zitten en breng je een veilige sfeer teweeg. Met goede tuinverlichting kun je langer van je tuin genieten.

De meeste tuinverlichting is eenvoudig zelf te installeren en kan het uiterlijk van je tuin of huis veranderen. Belangrijk bij het aanleggen van tuinverlichting is dat tuinverlichting waar veel elektrische bedrading voor moet worden aangelegd of waar veel vaste elektrische apparatuur voor nodig is, alleen mag worden geïnstalleerd door een erkende elektricien.

Waar wil ik mijn lichten hebben?

De eerste stap voor het aanleggen van tuinverlichting is te bepalen waar je de tuinverlichting wilt hebben. Loop hiervoor je tuin rond in de avond en beslis welke plekken, bomen, potten je graag verlicht wilt hebben. Hierbij moet je altijd nadenken over hoe tuinverlichting de veiligheid kan verhogen in je tuin, langs paden, opritten enz. Het is een goed idee om aantekeningen en schetsen van je tuin te maken met de gebieden waar je graag verlichting zou willen hebben.

Welke lichten wil je hebben?

De tweede stap is het bepalen welke verlichting je wilt kopen op de plekken die je hebt uitgezocht. Er is een grote verscheidenheid van lichten om uit te kiezen, afhankelijk van je wensen. Zo kun je kiezen uit een brede reeks van zonne-energie, laagspanning en hoogspanning lichten. Laagspannings tuinverlichting is gemakkelijk zelf aan te leggen. Netspannings tuinverlichting aanleggen is moeilijker en kun je beter laten installeren door een ervaren monteur. Solar tuinverlichting hoef je niet aan te leggen, want dit werkt direct.

Tuinverlichting aanleggen, volg de stappen:

  • Als je de lampen hebt gekocht, plaats je de lichten eerst op de grond waar je ze hebt gepland in je tuinplan. Zorg ervoor dat de plaatsingen correct zijn, zo niet dan kun je nu nog wijzigingen aanbrengen.
  • De meeste lampen worden geleverd met een prikpen aan het einde van de lamp om de installatie gemakkelijk te maken. Met een stevige druk duw je de lamp daarmee zo in de grond. Als de grond te hard is, maak dan even een gat met een schroevendraaier of iets dergelijks.
  • Graaf vervolgens een smalle goot van ongeveer 10cm diep – net genoeg om de kabel te verbergen. Zorg ervoor dat je voldoende kabel over houdt om de verlichting comfortabel aan te sluiten op de transformator.
  • De meeste lampen zijn tegenwoordig heel gemakkelijk aangesloten op het stopcontact en kabel. De meerderheid van de lampen worden geleverd met een mogelijkheid om twee draden te vergrendelen met de kabel. Als bij controle het lampje niet brandt, controleer dan om te zien of de twee draden wel stevig aan elkaar zijn geklikt.
  • Sluit de kabel aan op de transformator. Draai daarvoor de schroeven op de transformator en plaats de kale draden onder de juiste aansluitingen en draai de schroeven vast. Volg daarvoor de transformator instructies.
  • Sluit de transformator aan in het belangrijkste stopcontact en zorg ervoor dat alle lichten werken.
  • Tot slot werk je de kabel weg in de goot. Stel je de timer in voor de gewenste tijd dat je het licht wilt laten aangaan en ga je genieten van je zelf aangelegde tuinverlichting.